HTML

Magyarnak születtem

Magyarnak lenni, és magyarnak maradni, nehéz időben....azért, hogy Kárpátalja ne vesszen a feledés homályába!

Friss topikok

Címkék

2014.10.25. 22:00 Kárpátka

A legendák velünk élnek

   A mai napnál talán nincs is aktuálisabb idő kicsit nosztalgiázni, és elővenni valami régit, valami magyart....mert van-e jobb érzés annál, mikor nem csak hallgatod, de érted, sőt átéled a zenét, mivel kicsit a sajátodnak érzed, és büszke vagy...Nekem, és azoknak akik "ezt a földet választották" ezt tudta adni a Republic, és Cipő.

     Igazából most jövök rá, hogy ehhez a zenéhez nem kell sem nosztalgia, sem aktuális kedélyállapot, mert bármikor hallgatom annyira jó tud lenni....

    Büszke vagyok! Hogy miért? Már említettem a kezdő bejegyzésemben, hogy híres magyarokról is szeretnék írni, kárpátaljai vonatkozásban. Hát így jön Cipő a képbe.  

    Úgyanis az énekes Kárpátalján, (a múltkori bejegyzésemben ismertetett Ungváron) látta meg a napvilágot 1965. május 3-án. Egy évvel később költözött a család Kisvárdára. Már gyermekként is foglalkozott  a zenével, és a gimnázium évei alatt alakította meg első együttesét Cipőfűző néven, innen ragadt rá a Cipő név is. Előtte viszont "Elek" volt a beceneve, mert szerette a Mekk Elek című rajzfilm dallamát.

   Megismerkedett Bródy Jánossal, és felköltözött Budapestre. Vasutasként, és újságkihordóként dolgozott.

    1990: Indul a mandula! Megalakul a Republic.

   Elmondása szerint ő sosem akart énekes lenni, csak dalokat írni. Így kb. 240 dal köthető a nevéhez, amit csak a Republic számára írt. Számos elismerést, és kitüntetést zsebelt be az együttesük,  így a '90-es évek  egyik kultusz bandájának is tekinthetőekEmberek milliói akkor, és ma is ismerték és szerették dalaikat. Kétség sem fér hozzá: maradandót alkottak!

    Egészségi állapota viszont nem volt kedvező, mivel krónikus szívritmuszavarban szenvedett,ami később szívrohamhoz vezetett.Ez okozta korai halálát mindössze 48 évesen, 2013. március 11-én. 

Bródy János az énekes temetésén mondott beszédéből idézek : " A magyar rockzene háborgó tengerén különleges sziget voltál, amelyen sokan találtak vigaszt és menedéket költészetbe forduló szövegeid segítségével...Emberek millióinak lelkében keltettél rezonanciát dalaiddal.."

     Számomra a mai kor emberével szemben Ő egyéniség volt, aki pótolhatatlan marad emberek milliói, és az egész zenei világ számára... Helyette immár  "A csend beszél tovább.."

 

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://karpataljarol.blog.hu/api/trackback/id/tr226832177

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása