HTML

Magyarnak születtem

Magyarnak lenni, és magyarnak maradni, nehéz időben....azért, hogy Kárpátalja ne vesszen a feledés homályába!

Friss topikok

Címkék

2014.04.22. 23:18 Kárpátka

Ismerd meg Kárpátalját megannyi gyönyörűségével!

 "Mert én magyarnak itt születtem"

                                                     Dupka  György

 Ha azt mondom Trianon, akkor mindenki a megcsonkított országot látja a szeme előtt, s az elcsatolt területekre gondol, valamint Erdélyre, a Felvidékre, a Vajdaságra, de Kárpátalja gyakran a feledés homályába vész, vagy ahogy a költő mondaná, a "múló kor tükrében" marad.

  Persze a történelmi emlékei mindenkiben  élnek. Kárpátalja ugyanúgy megszenvedte Trianont, majd visszakerült az anyaországhoz, majd ismét idegen ország igáját húzta, és a mai napig húzza. Rendben. De ezen kívül?

   Szeretném ha az anyaországban élő testvérek Kárpátalja nevére nem csak a napjainkban zajló politikai események miatt kapnák fel a fejüket, hanem szeretnék olyan indíttatást kelteni bennük, hogy életükben legalább egyszer látogassák meg a Munkácsi várat, a Vereckei-hágót, vagy éppen tegyenek egy romantikus sétát az Ung partján.

Ismerjék meg Kárpátalját megannyi gyönyörűségével együtt!

   Bejegyzéseimben Kárpátalja ismert, és kevésbé ismert látványosságairól, híres embereiről, gyönyörű tájairól szeretnék mesélni úgy, hogy én immár évekkel ezelőtt az anyaország határain belül élve, sokszor vágyakozva, sokszor nosztalgiázva fogok hőn áhított hazámról beszélni.

  Hazáról, amelynek alig szabad már az anyanyelvén beszélni, hazáról  amelyet szláv tengerek vesznek körül, hazáról amelyben magyarnak lenni még így is "büszke gyönyörűség".

 

Szólj hozzá!


süti beállítások módosítása