HTML

Magyarnak születtem

Magyarnak lenni, és magyarnak maradni, nehéz időben....azért, hogy Kárpátalja ne vesszen a feledés homályába!

Friss topikok

Címkék

2014.10.25. 22:00 Kárpátka

A legendák velünk élnek

   A mai napnál talán nincs is aktuálisabb idő kicsit nosztalgiázni, és elővenni valami régit, valami magyart....mert van-e jobb érzés annál, mikor nem csak hallgatod, de érted, sőt átéled a zenét, mivel kicsit a sajátodnak érzed, és büszke vagy...Nekem, és azoknak akik "ezt a földet választották" ezt tudta adni a Republic, és Cipő.

     Igazából most jövök rá, hogy ehhez a zenéhez nem kell sem nosztalgia, sem aktuális kedélyállapot, mert bármikor hallgatom annyira jó tud lenni....

    Büszke vagyok! Hogy miért? Már említettem a kezdő bejegyzésemben, hogy híres magyarokról is szeretnék írni, kárpátaljai vonatkozásban. Hát így jön Cipő a képbe.  

    Úgyanis az énekes Kárpátalján, (a múltkori bejegyzésemben ismertetett Ungváron) látta meg a napvilágot 1965. május 3-án. Egy évvel később költözött a család Kisvárdára. Már gyermekként is foglalkozott  a zenével, és a gimnázium évei alatt alakította meg első együttesét Cipőfűző néven, innen ragadt rá a Cipő név is. Előtte viszont "Elek" volt a beceneve, mert szerette a Mekk Elek című rajzfilm dallamát.

   Megismerkedett Bródy Jánossal, és felköltözött Budapestre. Vasutasként, és újságkihordóként dolgozott.

    1990: Indul a mandula! Megalakul a Republic.

   Elmondása szerint ő sosem akart énekes lenni, csak dalokat írni. Így kb. 240 dal köthető a nevéhez, amit csak a Republic számára írt. Számos elismerést, és kitüntetést zsebelt be az együttesük,  így a '90-es évek  egyik kultusz bandájának is tekinthetőekEmberek milliói akkor, és ma is ismerték és szerették dalaikat. Kétség sem fér hozzá: maradandót alkottak!

    Egészségi állapota viszont nem volt kedvező, mivel krónikus szívritmuszavarban szenvedett,ami később szívrohamhoz vezetett.Ez okozta korai halálát mindössze 48 évesen, 2013. március 11-én. 

Bródy János az énekes temetésén mondott beszédéből idézek : " A magyar rockzene háborgó tengerén különleges sziget voltál, amelyen sokan találtak vigaszt és menedéket költészetbe forduló szövegeid segítségével...Emberek millióinak lelkében keltettél rezonanciát dalaiddal.."

     Számomra a mai kor emberével szemben Ő egyéniség volt, aki pótolhatatlan marad emberek milliói, és az egész zenei világ számára... Helyette immár  "A csend beszél tovább.."

 

 

Szólj hozzá!


2014.10.03. 00:50 Kárpátka

Egy romantikus séta az Ung partján...

     Egyszer egy kedves ismerősömmel azon gondolkodtunk, hogy mi esne éppen most jól nekünk, egy hideg téli estén mélázva. Nem igazán emlékszem, hogy miket mondtam, de halványan dereng valami túrós sütis kívánság, és hasonló finomságokra következtetek magamból kiindulva, mire ő azt mondta(több más dolog mellett), egy romantikus séta az Ung partján. Akkor még csak átutazóban voltam Ungváron, és annyi ismeretem volt róla, hogy Kárpátalja legnagyobb városaként tartják számon...
   Keresgélve, a város nevének az eredete is érdekes, ugyanis Ungvár (Ung+ vár) az Ung folyó partján terül el, a vár pedig a folyó mellett elterülő várból következik.Történelmi vonatkozásai is jelentősek, de talán ami kihagyhatatlan esemény (ős)magyarságunk történetében, hogy Álmos itt adta át a fővezérséget fiának Árpádnak,Anonymus krónikája szerint.
   A város lakossága  116 ezer főre rúg a 2011-es adatok alapján.  Itt található Kárpátalja egyik magyar főkonzulátusa is, valamint nemzetközi repülőtérrel is rendelkezik. Ezen kívül jelentős diákélet folyik a városban. Az Ungvári Nemzeti Egyetem egyaránt ad helyet ukrán, és magyar ajkú diákoknak is.
    Jómagam is csak múlt éven jutottam el  végre Ungvárra. Szilveszter napja volt, mégis ragyogó napsütés. Egy forró csokival ültem a kezemben, és az volt az évem egyik legszebb pillanata. Mert saját szememmel láthattam azt a helyet, ami előttem varázslatos festői képként lebegett azóta a bizonyos téli este óta....

10719450_710476245699528_1584436670_n_1.jpg

Szólj hozzá!


süti beállítások módosítása